Jak na kompostování? – snadno a rychle

kompost

Základní pravidla pro správné kompostování

Kompostování je metoda využití bioodpadu, při které se za kontrolovaných podmínek díky přístupu vzduchu a vlivem činnosti mikroorganismů tento odpad přeměňuje na směs nazývanou kompost. Takto získaná směs se poté využívá jako přírodní hnojivo, které výrazně přispívá k růstu rostlin na naší zahradě. Ovšem pokud chceme získat opravdu kvalitní kompost musíme především dbát na jeho surovinovou skladbu. Důležitou roli hraje zejména poměr uhlíku i dusíku a také volba vhodného materiálu, který zajistí dostatečný přístup kyslíku. Dalším důležitým faktorem je přítomnost mikroorganizmů, stejně jako dostatečná vlhkost kompostu. V následujících řádcích se blíže dozvíte, jak si zajistit kvalitní kompost jednoduše přesto účinně.

Jak získat opravdu kvalitní kompost? Osvědčené rady a tipy

Pokud chceme mít opravdu kvalitní kompost, musíme dbát na jeho vhodné složení. Měli bychom především myslet na to, že dospodu patří materiál hrubší a zároveň vzdušný. Zejména z důvodu, aby byl zajištěn dostatečný odtok přebývající vody. Chybět by neměl ani ve vyšších vrstvách. Použít můžeme na drobné kousky nadrcené či nasekané větve z keřů nebo stromů, stejně jako stonky dřevin, květin a podobně. Čím je složení materiálů pro kompostování pestřejší, tím lépe. Důležité je také materiál řádně promíchat. Pro rychlejší nastartování tlení můžeme případně přimíchat i chlévský hnůj. Přidáním zeminy si rovněž zajistíme vysoce kvalitní humus, který výrazně přispívá k růstu našich rostlin.

Nezapomeňte pečlivě sledovat celý proces kompostování

Poslední důležitou zásadou pro získání kvalitního kompostu je nezapomínat pečlivě sledovat celý průběh našeho kompostování. Zejména musíme v pravidelných intervalech kontrolovat, aby měl kompost tu správnou vlhkost. Hromadu musíme také po jednom až dvou měsících přehodit a znovu promíchat. Vlivem tlení si totiž použitý materiál začne sedat a snižuje se tak přísun vzduchu. Nezapomínat nesmíme také na správnou teplotu našeho kompostu. Jestliže se totiž materiál nezahřívá, tak ho není dostatečné množství nebo nemá kvalitní složení. Pokud budete vše pečlivě dodržovat, můžete mít čerstvý kompost za dva až šest měsíců a kompost již vyzrálý za šest až dvanáct měsíců.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno